Το 1896 καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος λόγω οδικού δυστυχήματος. Κατά τη διερεύνηση του δυστυχήματος, ο ιατροδικαστής είχε τότε γράψει: "Αυτό δεν πρέπει να συμβεί ποτέ ξανά".
Δυστυχώς έναν αιώνα αργότερα η κοινωνία μας συνεχίζει να βιώνει το θλιβερό φαινόμενο, των τροχαίων ατυχημάτων. Κάθε χρόνο χάνονται στην άσφαλτο περίπου 1  εκατομμύριο ζωές, ενώ ο αριθμός των τραυματισμένων αγγίζει τα  50 εκατομμύρια. 
Οι κυριότερες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων είναι:
Η πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, είναι η καλύτερη αντιμετώπιση για τη διατήρηση της ανθρώπινης ζωής. Η ασφαλής οδική συμπεριφορά είναι ευθύνη όλων μας.
Η ασφάλεια εξαρτάται από την παιδεία που πρέπει όλοι μας να λαμβάνουμε από νεαρή ηλικία. Η διαρκής ενημέρωση για την πρόβλεψη των ατυχημάτων και προσωπική πρωτοβουλία μπορούν να μας κάνουν πιο υπεύθυνους πολίτες.

Φαρμακείο
Για να μπορέσετε ανά πάσα στιγμή να προσφέρετε μια σωστή Πρώτη Βοήθεια θα πρέπει να έχετε ένα οργανωμένο Φαρμακείο με τα εξής απαραίτητα.
Το φαρμακείο πρέπει να βρίσκεται σε ειδικό κουτί, το οποίο διαθέτει ειδική σήμανση, και να τοποθετείται μακριά από χώρους με υψηλή θερμοκρασία, υγρασία και έντονες οσμές.
Απαραίτητα φάρμακα για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών

Αντισηπτικά φάρμακα
Αντιβιοτικά φάρμακα
Φάρμακα για εγκαύματα
Αντιισταμινικά φάρμακα
Αντιδιαρροϊκά φάρμακα
Φυσιολογικός ορός
Οφθαλμικά κολλύρια
Αντιοφικοί οροί
Κορτιζόνη
Παυσίπονα και αναλγητικά φάρμακα

Κάθε φαρμακείο πρέπει επίσης να περιέχει: Θερμόμετρο, Λαβίδα, Ψαλίδι, Σύριγγες μιας χρήσεως, Νάρθηκες, Παραμάνες, Γάντια μιας χρήσεως, Μάσκα ή Μαντίλι τεχνητής αναπνοής, φακό, σημειωματάριο και στυλό.
Προσοχή: Σε καμία περίπτωση τα φάρμακα δεν πρέπει να χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή. Διαβάζετε πάντα τις εσώκλειστες οδηγίες στη συσκευασία κάθε φαρμάκου. Προσέχετε την πολυφαρμακία και αποφύγετε την κατάχρηση φαρμάκων.
Κακώσεις μαλακών μορίων
Η κάκωση των μαλακών μορίων είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, που εμφανίζεται στο δέρμα. Το δέρμα είναι σχετικά ευπαθές και πολύ ευάλωτο τους τραυματισμούς. Μαζί με τον υποδόριο ιστό, αποτελούν τα μαλακά μόρια του οργανισμού.
Η επαφή του δέρματος με μια εξωτερική δύναμη προκαλεί την άμεση αντίδρασή του με αποτέλεσμα, την εμφάνιση κακώσεων των μαλακών μορίων. Οι κακώσεις διακρίνονται σε κλειστές και ανοιχτές.
Από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Αυτό το ξέρεις;
Επιστροφή στην Αρχική