Copyright © 2008         Γυμνάσιο-Λυκειακές Τάξεις Ιτέας Καρδίτσας           Σχεδίαση:Τσατσαρέλη Ευαγγελία-Μαυριάς Δήμος        
Γυμνάσιο - Λυκειακές Τάξεις Ιτέας Καρδίτσας
Φυσικά χαρακτηριστικά

          Ο Δήμος Φύλλου βρίσκεται στην ΒΑ πλευρά του νομού Καρδίτσας και συνορεύει με τους δήμους Παλαμά και 'Αρνης. Η ευρύτερη περιοχή του δήμου Φύλλου είναι πεδινή εκτός από τα δημοτικά διαμερίσματα Πέτρινου και Συκεώνας που είναι ημιορεινά.

           Το κλίμα της περιοχής του δήμου μπορεί να θεωρηθεί ως ηπειρωτικό με εναλλαγή υγρής και ξηρής περιόδου. Η υγρή περίοδος εντοπίζεται από τα μέσα φθινοπώρου έως τα μέσα της άνοιξης. Ο χειμώνας είναι συνήθως βαρύς και κατά την διάρκεια του σημειώνονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, βροχοπτώσεις καθώς και χιονοπτώσεις. Αντίθετα το καλοκαίρι το κλίμα είναι ιδιαίτερα ξηρό και πολύ ζεστό, όπου και καταγράφονται οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες.

          Στην περιοχή του δήμου παρατηρείται παγετός τους χειμερινούς μήνες ή νωρίς την 'Ανοιξη. Οι χαλαζοπτώσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο στην περιοχή κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

           Το γεωλογικό υπόβαθρο του δήμου παρουσιάζει έντονο τεκτονισμό. Από τους σεισμολογικούς χάρτες της Ελλάδος προκύπτει ότι στην περιοχή υπάρχουν επίκεντρα, τα οποία έχουν δημιουργήσει επιφανειακούς σεισμούς.

            Το έδαφος της περιοχής στο σύνολο του είναι επίπεδο με ελαφρές κλίσεις και η έλλειψη επαρκούς αποστραγγιστικού δικτύου, προκαλεί λίμνασμα των όμβριων υδάτων κατά τους χειμερινούς μήνες. Η σύσταση των εδαφών χαρακτηρίζεται βαρεία έως μέση με βραδεία διαπερατότητα και εμφανίζεται έλλειψη ασβεστίου. Τα εδάφη θεωρούνται ελαφρά όξινα έως ισχυρά αλκαλικά και επίσης θεωρούνται κατάλληλα για πολλές καλλιέργειες με άρδευση κατά την ξηρή περίοδο. Το υδρογραφικό δίκτυο της περιοχής χαρακτηρίζεται ως πλούσιο. Την περιοχή διασχίζουν τα ποτάμια Ενιπέας και Φαρσαλίτης που καταλήγουν στον Πηνειό ποταμό. Τέλος στο πρόγραμμα "Αναγνώρισης του Φυσικού Περιβάλλοντος της χώρας", ΥΠΕΧΩΔΕ 1984, έχει επισημανθεί πρόβλημα ρύπανσης στα ποτάμια της περιοχής που προέρχεται από τη χρήση τοξικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

Κοινωνική Υποδομή
           ‘…Στο δήμο Φύλλου έχουν καταγραφτεί αρχαιολογικά βυζαντινά - μεταβυζαντινά και νεώτερα μνημεία. Αναλυτικότερα στο δημοτικό διαμέρισμα Συκεώνας, στην θέση 'Μαγούλα στο Ζευγαρολίβαδο' ανακαλύφτηκε προϊστορικός οικισμός, ένα αρχαιολογικό μνημείο του οποίου η ανάδειξη κρίθηκε σκόπιμη και εντάχθηκε στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 1996-99. Επίσης υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα σε θέσεις που απλώς έχουν εντοπιστεί και συμπεριληφθεί στους χάρτες των αρμοδίων υπηρεσιών χωρίς να έχουν αποτελέσει αντικείμενο συστηματικών εργασιών. Αυτά είναι στην Ιτέα, στη θέση "Κάστρο" λείψανα αρχαίου οικισμού, στη θέση "Μαγούλα" κοντά στο Κάστρο προϊστορικός οικισμός, στη θέση Ηλίας -κοντά στη πηγή- λείψανα ιερού του Απόλλωνα, στη Λεύκη στη θέση "Μαγούλα Α." του χωριού προϊστορικός οικισμός, στα Ορφανά στη θέση "Μαγούλα Αμπέλια" προϊστορικός οικισμός, στη θέση "Μαγούλα" ΒΑ. του χωριού αρχαίος τύμβος, στο Πέτρινο κοντά στο χωριό λείψανα αρχαίας πόλης -αρχαίο Φάκιον-, στη Συκεώνα στη θέση "ΒΑ του χωριού" αρχαίος τύμβος, η ανασκαφή του οποίου ολοκληρώθηκε και επίσης υπάρχει ρωμαϊκό κτίριο με ψηφιδωτά δάπεδα.

           Τα καταγραφόμενα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία στην περιοχή του δήμου Φύλλου είναι στην Αστρίτσα ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ένα από τα πολλά μνημεία του 19αι. στον πεδινό χώρο του νομού, στη Λεύκη ο Ιερός Ναός  Αγίου Γεωργίου, μια τρίκλιτη βασιλική με υπερυψωμένο φωταγωγό, που εσωτερικά κοσμείται με εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες του 18ου αι., το τέμπλο χρονολογείται στο 1759, στην Ιτέα εκκλησία χτισμένη το 1800 μ.χ. με αγιογραφίες, τέμπλο και πηγάδι στο εσωτερικό της, στα Ορφανά η εκκλησία του Αγίου Στεφάνου χτισμένη το 1810 μ.χ. η οποία όμως έχει γκρεμισμένη τη στέγη της, στο Πέτρινο η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου χτισμένη το 16ο αιώνα και στη Συκεώνα η εκκλησία της Θεοτόκου χτισμένη το 1836 μ.χ. με αγιογραφίες.

           Τέλος τα καταγραφόμενα νεώτερα μνημεία του δήμου είναι στην Ιτέα η τοξωτή γέφυρα, στην Αστρίτσα το κονάκι Κοέν, που αποτελεί ιδιοκτησία του ιδιώτη Α. Καραγιώτα, στο Πέτρινο ένα τούρκικο κονάκι στο κέντρο του χωριού καθώς και το σπήλαιο Δρακότρυπας στο λόφο Γκόρμπα.

 


Το παραπάνω κείμενο είναι μέρος της εργασίας ΠΡΟΦΙΛ ΔΗΜΟΥ ΦΥΛΛΟΥ (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1998) του τότε εκπαιδευόμενου επιστημονικού προσωπικού του Δήμου από το πρόγραμμα  <Ιωάννης Καποδίστριας> .











Κάντε κλικ στο χάρτη του Νομού Καρδίτσας και δείτε τους Δήμους του
Κάντε κλικ στο χάρτη του Νομού Καρδίτσας και δείτε το ανάγλυφό του