Οδηγίες προς το κοινό σε περίπτωση που βρεθούν σε χώρο που συνέβη τροχαίο ατύχημα.
Αν βρεθείτε ποτέ σε χώρο όπου συνέβη τροχαίο ατύχημα υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να βοηθήσετε τους εμπλεκόμενους
1)Καλέστε αμέσως το ΕΚΑΒ και την πυροσβεστική - μπορούν να προσφέρουν πολλά αν βρεθούν έγκαιρα στον τόπο του ατυχήματος
2)Προσπαθήστε να σβήσετε τυχόν φωτιά που υπάρχει με τη βοήθεια πυροσβεστήρα
3)Αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι που δεν κινδυνεύουν άμεσα-έχουν τις αισθήσεις τους και επικοινωνούν μαζί σας -και η βοήθεια πρόκειται να φτάσει άμεσα τότε είναι καλύτερο να περιμένετε τους διασώστες για να τους απεγκλωβίσουν
4)Αν κάποιοι κινδυνεύουν άμεσα και η βοήθεια αργεί να φτάσει προσπαθείστε να απεγκλωβίσετε τους τραυματισμένους με προσοχή και χωρίς απότομες κινήσεις . Είναι απαραίτητο κατά την προσπάθεια απεγκλωβισμού ένα άτομο να τοποθετήσει τα χέρια του σταθερά γύρω από τον αυχένα του τραυματισμένου έτσι ώστε κεφαλή και αυχένας να διατηρούνται σε ευθεία γραμμή καθόλη τη διάρκεια του απεγκλωβισμού, ενώ ένα δεύτερο άτομο θα πρέπει να προσπαθήσει να βγάλει τον τραυματισμένο από το αυτοκίνητο.
5)Μετά τον απεγκλωβισμό από το αυτοκίνητο ή αν κάποιος είναι ήδη στο δρόμο πεσμένος φροντίστε να μείνει ξαπλωμένος σε μια σκληρή επίπεδη επιφάνεια όπως π.χ. ο δρόμος . Πρέπει πάλι να προσέξετε ο αυχένας και το κεφάλι να μην μετακινούνται με απότομες κινήσεις.Ο ασθενής πρέπει να τοποθετηθεί στο πλάι (κεφάλι και κορμός ) και αν είναι κρύο να σκεπαστεί με κάποιο πανωφόρι.
6)Αν ο ασθενής είναι αναίσθητος ανοίξτε με προσοχή το στόμα και αφαιρέστε με ένα καθαρό πανί τυχόν ξένα σώματα ή αίμα που αποφράσουν τον αεραγωγό.
7)Ελέγξε αν ο ασθενής αναπνέει βάζοντας το αυτί σας πολύ κοντά στο στόμα του και αφουγκραστείτε αν ακούγεται ροή αέρα . Επίσης ελέγξτε αν το στήθος του ανεβοκατεβαίνει όπως συμβαίνει σε ένα άτομο που αναπνέει φυσιολογικά
8)Ελέγξτε το σφυγμό του . Αν ο ασθενής δεν αναπνέει ούτε έχει σφυγμό πρέπει να αρχίσετε να κάνετε τεχνητή αναπνοή και καρδιακές μαλάξεις. Αν υπάρχουν διασώστες είναι καλύτερο να κάνουν οι ίδιοι την καρδιοαναπνευστική αναζοωγόνηση γιατί έχουν εκπαιδευτεί σε αυτό.
9)Αν δείτε μεγάλη αιμορραγία σε κάποιο σημείο του σώματος π.χ. πόδι προσπαθήστε με κάποιο ρούχο να περιδέσετε σφιχτά λίγο ψηλότερα από το σημείο της αιμορραγίας για να τη σταματήσετε.
Ευανθία Τριβάρα
Παιδίατρος
Δημιουργία - Επιμέλεια : Τσατσαρέλη Ευαγγελία - Μαυριάς Δήμος
Γυμνάσιο - Λύκειο Ιτέας Καρδίτσας